Rasmus Balstrøm

Rasmus Balstrøm er en dansk autodidakt kunstner, verdenskendt for sin streetart, og skiller sig ud fra andre i feltet ved sin freestyle-maleteknik. Han har arbejdet som professionel kunstner siden 2010, hvor han har skabt vægmalerier, lærreder og illustrationer.

Balstrøm er født i 1986 og voksede op i det kulturelt mangfoldige og sprudlende københavnske kvarter Nordvest, på et tidspunkt, hvor graffiti blev fordømt. Som barn fordybede han sig i at tegne, læse tegnefilm og spille computerspil, hvilket alt sammen blev en vigtig inspirationskilde for hans kunst.

Rasmus er kendt for sin dristige og ligefremme måde at bruge billedkunst til at adressere aktuelle politiske spørgsmål, men alligevel altid at holde det humoristisk. Dette ses i en række af hans værker, især hans danske værk “Spyttemanden og Ingerpigen”, en kommentar til flygtningekrisen i Danmark i 2015. Den fik stor opmærksomhed i danske medier, mens vægmaleriet “Coming to America”, et samarbejde mellem Balstrøm, Welin og Søren Arildsen, der skildrer den nordkoreanske leder Kim Jong-un grinende, mens han har en doughnut og en milkshake, fik opmærksomhed i New York Times og Los Angeles Times.

For at kunsten kan komme til live, er folk nødt til at interagere med den, mener Balstrøm. Det, han elsker mest ved at male, er at møde mennesker på tværs af kulturer og sociale klasser. Han har malet over hele verden, inklusive Holland, Australien, Storbritannien og USA. Selvom han har base i København, beskriver han en vis følelsesmæssig tilknytning til Californien, hvor han hvert år bruger en del tid på at male, besøge venner og udvide sit netværk. Værket “Stay Safe”, malet i Californien under COVID-19, er nævnt på forskellige digitale platforme som et af de bedste corona-inspirerede vægmalerier.